Të Fundit
Kuptimet e disa gjendjeve dhe tipareve të caktuara

Kuptimet e disa gjendjeve dhe tipareve të caktuara

Gjumi: Sundimtari, urdhri i të cilit nuk refuzohet.

Uria: Pabesimtari, i cili nuk ka mëshirë.

Mrekullia: Shkalla e temperaturës që rritet, zvogëlohet dhe zhduket.

Dashuria: Jeta që është plotësisht e ndarë nga jeta e zakonshme.

Rënia në dashuri: Sëmundje e pashërueshme.

Brenga: Shpatë e ftohtë në brinjët e ngrohta.

Besueshmëria: Treni që të çon përpara.

Heshtja: Floriri.

Modestia: Thesari që nuk zhduket.

Shpirtligësia: Flakë pa zjarr dhe tym.

Fyerja: Sasia e mungesës së vetëbesimit.

Ndershmëria: Çelësi i duhur për zemrat më të egra.

Padrejtësia (zullumi): Errësirë ​​mbi errësira ​​(dhulumat fevka dhulumat).

Tradhtia: Fundi.

Toleranca (falja): Fillimi.

Miqësia: Monedhë e rrallë.

Frika: Mbytja në pishinë pa ujë.

Dëshira: Ngrohtësia.

Amaneti: Mesazhi i njerëzimit.

Mëshira: Një nga atributet e Allahut që ua dhuroi njerëzve.

Koprracia: Ruajtja e kursimeve për hajdutët.

Zemërimi: Çelësi i marrëzisë.

Urrejtja: Humbja (dështimi) i zemrës.

Pesimizmi: Mungesë besimi në Zot.

Durimi: Çelësi i lehtësimit dhe suksesit.

Përkthim: Miftar Ajdini Abdusamed Nasuf Bušatlić