Të Fundit

Shkrime-Artikuj

Kultura e zhveshjes apo zhveshja e kulturës

gjethja-e-fundit-696x435

Veshja tradicionale shqiptare ndryshonte sipas rajonit dhe shpesh ishte shumëngjyrëshe dhe e përpunuar. Kostumet tradicionale të burrave zakonisht përfshijnë një këmishë të bardhë, jelek dhe pantallona, ndërsa kostumet e grave kanë bluza të qëndisura, përparëse dhe funde të gjata. Fustanella (një lloj fundi i veshur nga meshkujt) ishte dhe është ikonë në rajonet jugore. Gjatë festimeve, shqiptarët kanë veshur veshjet ... Shfaq »

Kombi i ndarë e i përçarë nuk bën dot demokraci

Flamuri-Shqiptar-dhe-KS

Edhe nëpër botë, në përgjithësi, sot po vërehet se nuk ka demokraci me fytyrë të vërtetë njerëzore dhe modelet e demokracisë që qarkullojnë janë shndërruar më shumë në mashtrime e në maskime të një hipokrizie pa kufi. Për nevojat e këtij shkrimi kërkova të gjej ndihmë tek ndonjë autor i huaj, që është marrë me trajtimin e problemeve të demokracisë ... Shfaq »

“Testamenti” prekës dhe motivues i Akademik Esat Stavilecit

367510083_1530506631112268_4752479256000031663_n

”Nuk më mban të mërzitur sot vetëm malli për motrën, tashmë të ndjerë prej një jave, por edhe momenti i ndarjes nga një mjedis në të cilin kam kaluar gati një gjysëm shekulli të jetës sime. Prandaj, nuk mund të ndahem prej jush, pa iu lënë disa “porosi të jetës dhe të kohës”. Për 45 vjet në Fakultetin juridik të ... Shfaq »

Superfuqia e ardhshme globale nuk është ajo që mendoni!

image

Prof. Ian Arthur Bremmer – një shkencëtar politik amerikan i fokusuar në rrezikun politik global, në qershor të vitit të kaluar në “Columbia University”, mbajti një fjalim që meriton vëmendje të veçantë me titull “Superfuqia e ardhshme globale nuk është ajo që mendoni”. Fjalimi i tij përmban disa çështje të rëndësishme, për të cilat shumica e njerëzve të rëndomtë nuk ... Shfaq »

Ta vlerësosh “tjetrin” pa e mohuar vetveten

1920-1080_1644576075-696x392

Shqiptarët i bashkon kultura, gjuha, historia, kujtimet, traditat, identiteti i përbashkët kombëtar. Megjithatë, identiteti kolektiv nuk është statik. Sipas Amin Maalouf-it, nuk ka identitet të betonuar që jepet njëherë e përgjithmonë, por ai ndryshon në varësi të rrethanave, plotësohet në vazhdimësi dhe perceptohet ndryshe në kohë dhe në hapësirë. Salajdin SALIHU, Tetovë Sot botohen shumë studime dhe libra për identitetin ... Shfaq »

A dëshironi të dini se a keni zemrën e pastër?

hh-1024x681

Psikologia Haleh Banani u ofron një test të thjeshtë të cilin mund ta provoni secili. Pastërtinë e zemrës mund ta vërtetoni nëse pyesni sa jeni të gatshëm që dikënd tjetër ta lavdëroni ose t’i thuani kompliment? Sa ju gëzojnë sukseset e tjerëve, arritjet dhe lumturia e tjerëve? Si ndiheni pasi dëgjoni për një sukses të dikujt, apo kur shihni tek ... Shfaq »

Mrekullia sociale në sistemin e zekatit

qeveria-populli

Thotë Zoti i madhëruar në Kuran: “Lëmosha e zeqatit është vetëm për të varfrit, për nevojtarët, për ata që janë ngarkuar me mbledhjen dhe administrimin e tij, për lirimin e skllevërve, për të rënduarit nga borxhet, për (luftëtarët në) rrugën e Allahut dhe për udhëtarët e mbetur rrugëve. Këto janë detyrat e vëna prej Allahut. Vërtet, Allahu është i Gjithëdijshëm ... Shfaq »

Alfabeti i kulturës demokratike – Fragmente

gjethja-e-fundit-696x435

1. Kur shkatërrohen sistemet e vlerave të shoqërisë e të shtetit atëherë jeta bëhet jo vetëm e padurueshme por edhe e neveritshme. Të dhënat që e dëshmojnë këtë shkatërrim po shtohen gjithnjë e më shumë. Kur shumësia e këtyre të dhënave të jetë e dukshme edhe për sytë e atyre që nuk shikojnë edhe me mendje dhe të atyre që ... Shfaq »

Thënie të zgjedhura nga Gibran Khalil Gibran

2018-01-21 21.37.34

Në çdo vend të tokës të gërmosh do të gjesh një thesar, por duhet të gërmosh me besimin e bujkut. —— Shpirti i perëndimit është miku dhe armiku jonë. Është miku jonë nëse e kontrollojmë dhe është armiku jonë nëse na kontrollon. Është miku jonë nëse i hapim zemrat dhe armiku jonë nëse ia dhurojmë zemrat. Është miku jonë nëse ... Shfaq »

Fytyra e vërtetë e ateizmit

400-770x470

Fytyrën e vërtetë të ateizmit e ka shprehur më së miri Wootton-i, kur ka shpjeguar lidhjen ndërmjet ateizmit dhe imoralitetit, një lidhje aq e afërt që kushtëzohej me këdo që mohonte providencën e Perëndisë, se të gjithë këta ishin të pamoralshëm dhe se në raste përgjithësuese “njerëzit imoralë ishin jobesimtarë” [Wootton: 1985, f. 86]. Shkruan: Hajrudin S. MUJA, Nju-Jork Më ... Shfaq »