Të Fundit
Lexoni letrën prekëse dhe jetësore, të cilën gjyshi ua shkroi nipave dhe mbesave

Lexoni letrën prekëse dhe jetësore, të cilën gjyshi ua shkroi nipave dhe mbesave

Po ju sjellim tregimin nga portali ‘virealno.com’. Shkrimtari nga Nju Jorku, James K. ‎Flanagan, pak para vdekjes së tij e shkroi një letër prekëse mbi vlerat më të mëdha të jetës. ‎

Flanagan vdiq para 4 vjetëve, jo shumë kohë pas përpilimit të letrës, kurse publikut, jo ‎shumë moti, ia prezantoi vajza e tij Rachel. Përveç familjes dhe nipave e mbesave të tij, ku ‎më i vogli i ka 5, kurse më i madhi 11 vjet – letra e impresionoi gjithë botën.‎

Lexoni atë!‎

‎”Të dashurit Ryan, Conor, Brendan, Charlie dhe Mary Catherine! Bija ime, e dashur dhe e ‎mençur Rachel, më ka kërkuar që t’i shkruaj disa këshilla, nga ato që i kam mësuar në jetë. ‎Po e shkruaj këtë letër më 8 prill 2012, saktësisht në ditëlindjen time të 72-të.‎

‎1. Secili prej jush është dhurata më e bukur nga Zoti për familjen e tij dhe gjithë botën. Kurrë ‎mos e harroni këtë, sidomos kur dyshoni për veten dhe kur jeni të dekurajuar.‎

‎2. Mos kini frikë nga askush dhe asgjë dhe jetoni me mushkëritë e plota. Ndiqni dëshirat dhe ‎shpresat tuaja pa marrë parasysh sa janë të vështira dhe sa janë të ndryshme nga ato tek të ‎tjerët. Njerëzit shpesh nuk veprojnë atë që duan apo çka duhet të bëjnë, sepse vazhdimisht ‎mendojnë se çka do të mendojnë të tjerët dhe çka do të thonë. Dhe mos harroni edhe një gjë ‎të rëndësishme – njerëzit të cilët nuk ju sjellin supë kur jeni të sëmurë, ose nëse nuk janë ‎pranë jush kur ju keni nevojë për ta, ata nuk janë të rëndësishëm!‎

‎3. Ne të gjithë jemi njerëz të zakonshëm. Disa veshin rroba të shtrenjta ose kanë tituj të lartë ‎ose pushtet të madh dhe mendojnë se janë mbi të gjithë të tjerët, por nuk është ashtu. Edhe ‎ata i kanë dyshimet, frikën dhe shpresat e njëjta, hanë, pinë, flenë dhe zgjohen, si gjithë ‎bota normale.‎

‎4. Kur të rriteni dhe të lindni fëmijë, gjithmonë mbani në mend proverbin e vjetër irlandez: ‎Lavdëroni fëmijët dhe ata do të lulëzojnë!‎

‎5. Bëhuni të mirë dhe gjithmonë ndihmoni njerëzit – veçanërisht ata që janë të dobët, të ‎frikësuar dhe fëmijët. Të gjithë kanë njëfarë pikëllimi dhe kanë nevojë për dhembshurinë ‎tuaj.‎

‎6. Lexoni libra sa më shumë që të mundeni. Ata janë burim i mrekullueshëm i kënaqësisë, ‎mençurisë dhe frymëzimit.‎

‎7. Gjithmonë bëhuni të ndershëm.‎

‎8. Udhëtoni sa më shpesh që mundeni, veçanërisht kur jeni të rinj. Mos prisni që të keni ‎para të mjaftueshme ose derisa ta plotësoni krejt mozaikun. Kjo nuk ndodh kurrë.‎

‎9. Zgjidhni një punë ose profesion që do ta doni. Natyrisht, do të ketë edhe momente të ‎vështira, por puna duhet të jetë kënaqësi për ju.‎

‎10. Mos bërtitni! Ajo kurrë nuk ka sukses, dhe ju lëndon edhe juve edhe të tjerët. Çdo herë ‎që kam bërtitur, kam përjetuar dështim.‎

‎11. Gjithmonë plotësoni premtimet që ju keni bërë fëmijëve. Mos thoni “do të shohim”, nëse ‎e dini se përgjigjja është “jo”. Fëmijët e presin të vërtetën, jepjani atë atyre me dashuri dhe ‎mirësi.‎

‎12. Kurrë mos i thoni dikujt se e doni, nëse nuk është ashtu.

‎13. Jetoni në harmoni me natyrën: dilni jashtë, shkoni në pyll, në male, në det, në ‎shkretëtirë. Kjo është shumë e rëndësishme për shpirtin tuaj.‎

‎14. Përqafoni njerëzit që i doni. Thoni atyre tani se sa janë të shtrenjtë për ju, mos prisni që ‎të jetë tepër vonë!”‎

Akos.ba

Përkthim: Miftar Ajdini