Të Fundit

Opinione

Veprimet e pëlqyera në marrëdhëniet burrë – grua

martese-koha

Gjatë hyrjes në një institucion kaq të rëndësishëm si martesa, duhet të udhëhiqemi me ato norma të sjelljes që i ka përdorur krijesa më e mirë, i Dërguari i Allahut salAllahu alejhi ue sel-lem. Zgjedhja e bashkëshortit është shumë e rëndësishme, sepse nga ajo zgjedhje varet lumturia ose palumturia. I Dërguari i Allahut, salAllahu alejhi ue sel-lem ka thënë: “Katër ... Shfaq »

Ja abetaret e gjuhës shqipe, të përpiluara nga hoxhallarët shqiptarë

Gjuha-Shqipe

Një kontribut të rëndësishëm për zhvillimin e gjuhës shqipe dhe arsimin kombëtar në kapërcyell të shek. XIX dhe në fillim të shek. XX, krahas klerikëve të besimeve të tjera fetare, pa dyshim që kanë luajtur edhe hoxhallarët dhe mendimtarët muslimanë shqiptarë. Ja disa abetare dhe alfabete të para në gjuhën shqipe: Alfabeti i gjuhës shqipe i hartuar nga eruditi dhe ... Shfaq »

PSE SHQIPTARËT NË MAL TË ZI NUK JANË TË FORTË POLTIKISHT

partite-shqiptare1

“Pse kaq shumë parti politike me një elektorat kaq të vogël” Shkruan Esad Gjonbalaj Ekzistimi i më se 11 subjekteve politike dhe shpërndarja e votave në grupe të  vogla në mënyrë të  drejtpërdrejtë  defaktorizon faktorin politik shqiptar. Është absurd kur shikon se si disa të  ashtuquajtur lider me aplikimin e njëfarë patriotizmi të “zjarrtë” tentojnë të ua hedhin të tjerëve ... Shfaq »

Shoqëria ateiste është e ngjashme me shtëpinë e merimangës

merimanga

Merimanga është një nga krijesat më të çuditshme në botën e gjallesave. Shumica e qenieve në Tokë shumohen, bashkohen dhe formojnë sistem shoqëror në jetën e tyre. Merimanga qëndron e vetme në jetën e saj që nga lindja deri në vdekje. Përkundër aftësive inxhinierike mahnitëse të merimangës në endjen e fijeve dhe shpejtësisë së lëvizjes, ajo është krijesë shkatërruese dhe ... Shfaq »

Pas shuarjes së Kalifatit, ja çfarë ndodhi me sulltanin e fundit dhe familjen e tij

3912286779_544f6531d3_b

93 vjet më parë, ose më saktësisht, më 3 mars të vitit 1924, kalifati islam është fshirë nga harta, pasi që i shërbeu botës muslimane për 1350 vjet, shkruan Worldbulettin. Pavarësisht nga fakti se Sulltanati osman u hoq zyrtarisht në nëntor të viti 1922., udhëheqësi i dinastisë osmane vazhdoi të mbajë titullin e kalifit të të gjithë botës muslimane. Abdulmexhidi ... Shfaq »

Islami dhe Evropa: Përvojat e përbashkëta dhe e ardhmja

7482440

Historia e përbashkët e Islamit dhe Evropës nuk është vetëm një tablo shkatërrimi dhe errësire. Islami nuk është i ri në Evropë.1 Viti 711 era jonë2 citohet shpesh si koha, kur myslimanët hynë në Spanjë nga Afrika e Veriut; megjithatë pika e parë e kontaktit zyrtar ndoshta ishte kur Muhamedi (paqja dhe mëshira e Allahut qofshin me të) dërgoi lajmëtarin ... Shfaq »

Qytetërimi islam, një superqytetërim

civilizimi-islam

Pak njerëz e dinë se themelet e mjekësisë moderne, të aplikacioneve programore, të matematikës, fizikës dhe astronomisë janë rezultat i punës së shkencëtarëve dhe mendimtarëve nga periudha e Epokës së Artë të Halifatit, e cila ka zgjatur nga shekulli i VIII deri në shekullin e XIII pas Isait a.s. (Krishtit). Në këtë periudhë kanë ndodhur ndryshime të pabesueshme shoqërore dhe ... Shfaq »

Cila është pyetja që duhet t’ia bëni vetes çdo ditë?

Question

Çdo mëngjes, kur na është dhënë privilegji që të zgjohemi dhe të fillojmë një ditë të re, na është dhënë gjithashtu mundësia që të rritemi si individë. Një nga pyetjet më të rëndësishme që duhet të pyesni çdo ditë është: “Si mund të rritem sot?” Kjo pyetje e veçantë është e fuqishme sepse kur fillon ditën duke pyetur veten se ... Shfaq »

A e humbi prerja e kurbanit vlerën e vet tradicionale?

kurbani

Duke shikuar dhe dëgjuar reklama të ndryshme (TV, internet, radio), teologu boshnjak Safet Pozder, thotë se ne kemi ndjenjën se ndoshta për 10 vjet, myslimani pas faljes së namazit të bajramit do të qëndrojë në rresht, para ndonjë pajisjeje, siç është bankomati sot, me vete do të ketë kartelën bankare, i cili do të e fut në atë pajisje dhe ... Shfaq »