Të Fundit

Shkrime-Artikuj

A jemi populli më individual (egoist) në botë?

Mekat-696x373

Ne kemi korrur suksese të medha edhe botërore, por vetëm në disiplina individuale. Ne i pastrojmë shtëpitë dhe oborret tanë, por i ndotim rrugët dhe ambientin tonë, ne i dëmtojmë pronat dhe pasuritë publike, që të përfitojmë, e të pasurohemi personalisht. Ne nuk reagojmë për të këqiat që i ndodhin shoqërisë në përgjithësi, por reagojmë skajshëm, kur e keqja na ... Shfaq »

Dy fqinjët

laughing-2

Një herë e një kohë në një fshat jetonin dy fqinjë, njëri ishte bujk i varfër ndërsa tjetri pronar pronash. Të dy fqinjët bënin jetë krejtësisht të kundërt nga njëri-tjetri. Bujku i varfër ishte i qetë dhe i lumtur dhe kurrë nuk shqetësohej t’i mbyllte dyert dhe dritaret e shtëpisë së tij natën para se të flinte. Edhe pse nuk ... Shfaq »

Qytetarët e zakonshëm dhe njerëzit në pushtet!

piramidat-770x470

Një ditë një luleshitës erdhi në dyqanin e berberit për t’i qethur flokët. Kur i erdhi radha për të paguar, berberi i tha: “Nuk do t’i marr paratë, këtë javë do të punoj për hobi.” Luleshitësi e falënderoi dhe shkoi. Të nesërmen kur berberi erdhi në dyqanin e tij, para derës e gjeti një fletëfalënderim dhe 15 trëndafila. Ditën tjetër ... Shfaq »

Shoqëria e spektaklit dhe periferia e ndërgjegjjes njerëzore

1501819_396080727189693_341049322_n-860x450_c-770x470

Shoqëria e spektaklit thonë: “Ndërgjegjjen duhet ta dërgojmë në periferi të jetës njerëzore ndërsa shthurja , gallata e injoranca, duhet të jenë në qendër të jetës. Shoqëria moderne dhe post-moderne karakterizohet nga ajo që shumë nga sociologët e quajnë si ‘shoqëria e spektaklit’, d.m.th. në thelbin e kësaj shoqërie është spektakli, fasada, zhveshja, etj. Dhe si e tillë tek kjo ... Shfaq »

Ndërtimi i imazhit dhe forcës së butë të një shteti nëpërmjet historisë

ecja

Historia është një pasuri për  shtetin i cili  mund ta vërë atë në shërbim për të ndërtuar të ardhmen e tij. Mirëpo administrimi i kësaj pasurie ka nevojë për një udhëheqje që e kupton mirë rolin që luan historia, të studiojë me hollësi mësimet e nxjerra prej saj dhe ta përdorë atë për të mobilizuar popullin. Faktorizimi i historisë për ... Shfaq »

Duhani, dukuri vrastare për veten dhe të tjerët

download

Thuajse nuk ka vend në botë ku nuk pihet duhani. Në vendet e zhvilluara konsumi mesatar vjetor i duhanit për një banor është rreth 2 kg, ndërsa në vendet në zhvillim rreth 0.8 kg. Sipas hulumtimeve të bëra mendohet se në tërë botën pinë duhanin rreth 50% e meshkujve dhe më tepër se 25% të femrave. Kështu p.sh. në Britaninë ... Shfaq »

Politika dhe moralet

-1200-630-47c45fb27300dd3d49bc95d826ef5bb8

Pyetja: A ka ndonjë lidhje midis politikës dhe moraleve? Përgjigjet dr. Jusuf Abdullah el Kardaui Falënderimi i takon Allahut, paqja dhe lavdërimi i Allahut janë mbi të Dërguarin e Allahut, mbi familjarët e tij, shokët e tij dhe gjithkënd e ndjek atë, kurse më tej: Në Islam është një parim i cili thotë: “Qëllimi nuk e justifikon mjetin”. Nëse qëllimi ... Shfaq »

Në emër të familjes!

under-const-2

“Liria është e drejta e çdo njeriu për të besuar atë që dëshiron, për të folur atë që ka në zemër, për të shkruar atë që ka në mendje dhe për të bërë atë që i pëlqen, me kusht që të mos dëmtojë asnjë njeri tjetër”. Faik Konica “Liria është që mos të të trazojë njeri ty, dhe ti mos ... Shfaq »

Disa këshilla për studentët që janë tani në prag të provimeve

02733ebb9c

1. Kujdes, mos u mashtroni me pastrimin e dhomave apo banesës, në këto kohëra fort ju shkon mendja në këso gjëra. 2. Gjersa lexoni, mos filloni me pyetjet: “O Zot, po pse e zgjodha këtë fakultet”? dhe të përfundoni me pyetjet: ” Pse u krijova?”. Thjesht, vazhdo mësimin. 3. Kujdes në lutje. Në kohë provimesh, njeriut i kanda me qenë ... Shfaq »

Lidershipi, Kompetencat dhe Zhvillimi Individual

10154971_599957136755162_3239684113556952239_n

Mbarë bota është duke vuajtur pasojat e liderëve të dobët dhe jo kompetent. Shumica e problemeve aktuale botërore është shkaktuar direkt prej këtyre ‘liderëve’. Është më se evidente që shumë prej udhëheqësve aktual, marrin poste duke u bazuar në aftësitë dhe njohuritë e tyre teknike, bazave politike dhe partiake, por edhe lidhjeve të tyre familjare. Si rezultat, shumë pak prej ... Shfaq »