Të Fundit

Shkrime-Artikuj

Liderët e botës dhe çrregullimet e personalitetit

lider

Gjatë konferencës së psikiatrisë, të mbajtur në Kairo 14/09/2005, mori fjalën edhe një nga figurat e shquara të kësaj fushe, Otto W. Stenfeldt. Ai foli mbi të drejtat e pacientit në veçanti dhe të njeriut në përgjithësi. Të gjithë fjalën, ai e mbajti duke lexuar në letrat e përgatitura me këtë rast. Kur mbërriti në një moment, ai ngriti sytë ... Shfaq »

Mbi sundimin e frikës

download_f856c9

Qenia njerëzore për aq kohë sa frymon mbi rruzullin tokësor e ka të domosdoshme të krijojë një raport me botën. Raporti i njeriut me botën kryhet nëpërmjet praktikimit të aftësive të njeriut. Këto aftësi përbëjnë thelbin e funksionit njerëzor, ato janë mekanizmi që i mundëson qenies përmbushjen e qëllimit të jetës. Këto cilësi apo aftësi ndahen në disa kategori të ... Shfaq »

Përballja me vdekjen dhe pikëllimin nga aspekti psikologjik

download_f856c9

Vdekja është e pashmangshme. Megjithatë, kur humbim miku të ngushtë apo një anëtar të familjes na mbizotërojnë emocione të forta. Ndonjëherë ne përpiqemi të kapërcejmë dhimbjen, ankthin dhe pafuqinë – ndjenjat që janë të pranishme kur humbim një person të dashur. Por do të ketë ditë kur çdo gjë do të kthehet në normalitet – të paktën deri në momentin ... Shfaq »

Bëhu sikur bleta, jo si merimanga

Bumble_bee

Pasi që milingona i paralajmëroi milingonat tjera dhe i ftoi të futen në banesën e tyre që të mos i shkel Sulejmani a.s. dhe ushtria e tij, ajo e meritoi të përmendet në Kuran dhe një sure të mbaj emrin e saj. Andaj, merr nga milingona tre cilësi: – Kujdesi në punë; – eksperimentimi; – korrigjimi i gabimeve. Bleta ushqehet ... Shfaq »

Profeti Jusufi si paradigmë për të gjithë politikanët

images

Jusufi (a.s.), i biri i Jakubit (a.s.), nipi i Ishakut (a.s.), stërnipi i Ibrahimit (a.s.), është pejgamberi për të cilin flet një sure e plotë kuranore, e emëruar sipas tij, surja Jusuf. Për njohësit më të mirë të historisë së pejgamberëve të mëparshëm të Allahut, është e njohur se Jusufi (a.s.), në bazë të disa rrethanave (me caktimin e Zotit) ... Shfaq »

KUSH DONË TA GJUNJËZOJ ULQININ?!

2018-01-27 15.16.10

“Një popull që voton të korruptuarit, mashtrues, hajdutë dhe tradhëtarë, ai popull nuk është viktimë, por bashkëpuntor i tyre” -GEORGE  ORWEL- Të nderuar lexues e dua pa kufi Ulqinin, e pa mundur është mos ta duash nëse jeton dhe punon aty? Ulqinin e dua nga gjenesa e saj, ja dua gjuhën e pastër shqipe, natyrën e bukur, doket dhe zakonet ... Shfaq »

Ja disa arsye të forta për të lexuar gjithmonë

02733ebb9c

Një kritik i mirë letrar, dikur ka thënë: “Janë librat që na lexojnë ne. Na njohin, edhe pse janë shkruajtur njëqind vjet më parë. Na shohin brenda, na zbulojnë”. Kush i lexon këto radhë, këtë fenomen e njeh mirë: librat janë pasqyra ku ne i njohim dhe na njohin, ndryshe si do të shpjegojmë suksesin e spikatur të klasikëve që ... Shfaq »

Historiku i Jerusalemit dhe i Tempullit të Shenjtë

850x636_Screen-Shot-2017-12-07-at-09.40.551512652502

Çështja e Jerusalemit është një nga pr­ob­­­­le­met më kontestuese të konfliktit ara­bo-heb­re. Jerusalemi është i vetmi qytet në bo­të i ci­li pa­ra­­qet asociacionin e tre reli­gji­oneve të më­dha bo­tërore: hebraike, kris­ti­jane dhe mys­­li­ma­ne. Që nga themelimi i tij e deri më sot, Je­ru­salemi ishte skenë e shu­më ndodhive dra­­­ma­tike dhe shkak i shu­më konflikteve. Jerusalemi u themelua rreth vitit 1800 p.e.r. ... Shfaq »

LIGJI PËR SIMBOLE KOMBËTARE NË MAL TË ZI

0,,15123610_4,00

Shkruan Nikë Gashaj   Në periudha të ndryshme historike flamuri shqiptar ka qenë i ndaluar në Mal të Zi, si për shembull pas demostratave të studentëve në Kosovë me 1981. Si problem është paraqitur përdorimi identik i flamurit shqiptar në Mal të Zi me flamurin e shtetit shqiptar. Mirëpo, jam i mëndimit se qendrimet të tilla janë të pa baza, ... Shfaq »

RRJEDHIMET E SUNDIMIT OSMAN NDËR SHQIPTARË NË PRIZMIN E PLURALIZMIT KRITIK

kartolina-e-pavaresise-1912

Prof. asc. Milazim KRASNIQI Rrjedhimet e sundimit osman ndër shqiptarë duhet të vlerësohen nga aspekti i legjitimitetit të vetë Perandorisë Osmane në skenën e historisë dhe nga ndikimi që ajo pati në fatet demografike, territoriale, fetare, politike e kombëtare të shqiptarëve, të cilët nuk qenë të vetmit që iu ekspozuan atij sundimi, por qenë ata që përfituan bukur shumë prej ... Shfaq »