Të Fundit

Arkivat e Autërve: Senad Maku

Shtëpitë e pleqëve dhe plakja e vlerave humane

ta-mbulosh-diellin

Të shumtë janë ata njerëz të cilët do të ëndërronin sot, që bashkë me zhvillimin teknologjik e shkencor të ndodhte edhe një avancim tjetër, ndoshta me më shumë peshë, e që është ngritja dhe rrënjosja e vlerave humane në shoqërinë njerëzore. Megjithatë, ato në rastin më të mirë do të mbesin ëndërrime të këndshme, për të cilat duket se do ... Shfaq »

Letra e gjyshes nga shtëpia e të moshuarve

stock-footage-silhouettes-mother-and-baby-sunset

Jam 82 vjeçe, kam 4 fëmijë, 11 nipa dhe mbesa, 2 stërmbesa dhe një dhomë prej 12 metra katror. Nuk kam më shtëpi dhe as gjëra të shtrenjta, por kam dikë që pastron dhomën time, më përgatit ushqim dhe përgatit shtratin tim, mat tensionin dhe peshën time. Nuk po i dëgjoj më të qeshurat e mbesave dhe nipave, nuk po ... Shfaq »

Dy fqinjët

laughing-2

Një herë e një kohë në një fshat jetonin dy fqinjë, njëri ishte bujk i varfër ndërsa tjetri pronar pronash. Të dy fqinjët bënin jetë krejtësisht të kundërt nga njëri-tjetri. Bujku i varfër ishte i qetë dhe i lumtur dhe kurrë nuk shqetësohej t’i mbyllte dyert dhe dritaret e shtëpisë së tij natën para se të flinte. Edhe pse nuk ... Shfaq »

Po për paqen me vetvetën, pse s’kemi menduar ende!?

Question

Është kohë slloganesh, parullash e motove joshëse të cilat për ditë e më shumë mbulojnë sheshet tona, dhe të njejtat i brohorisin e i përsërisin turmat ndoshta edhe me naivitet, gjithandej nëpër botë. Në këtë periudhë kritike, të këtillat parulla po i shohim gjithnjë, mirëpo nuk po shohim veprime konstruktive e as iniciativa të sinqerta të cilat do të ndryshojnë ... Shfaq »

Shenjat e dashurisë në aspektin psikologjik!

1920-1080_1644576075-696x392

Shpesh na ndodh që të mendojmë se kemi rënë në dashuri me një person tjetër. Dhe, kjo mund të na ndodh për shumë arsye por shpesh ndodh që të ngatërrojmë dashurinë me ndjenjat tjera. Andaj, duhet që të kemi kujdes sepse: 1. Nëse dikë e duam për shkak të bukurisë atëherë kjo nuk është dashuri por epësh. 2. Nëse dikë ... Shfaq »

Qytetarët e zakonshëm dhe njerëzit në pushtet!

piramidat-770x470

Një ditë një luleshitës erdhi në dyqanin e berberit për t’i qethur flokët. Kur i erdhi radha për të paguar, berberi i tha: “Nuk do t’i marr paratë, këtë javë do të punoj për hobi.” Luleshitësi e falënderoi dhe shkoi. Të nesërmen kur berberi erdhi në dyqanin e tij, para derës e gjeti një fletëfalënderim dhe 15 trëndafila. Ditën tjetër ... Shfaq »

Sundimtarët janë shkaktarë të tiranisë, padrejtësisë dhe korrupsionit

images

Halifi abasid Ebu Xhafer Mensuri kishte shkuar në Mekë për ta kryer haxhillëkun. Tavafin rreth Qabesë po e bënte natën derisa shumica e njerëzve ishin fjetur. Dhe derisa po sillej rreth Qabesë, e dëgjoi një haxhi, i cili duke bërë lutje, thoshte: „O Allahu i dashur, po ankohem te Ti për shfaqjen e tiranisë, shtypjes dhe korrupsionit në vend, edhe ... Shfaq »

Çfarë është lumturia?!

2018-01-27 15.15.28

Për disa lumturia paraqet suksesin dhe arritjet. Kënaqësia të cilën e ndieni derisa kryeni ndonjë obligim të rëndë dhe arritja e suksesit pas më tepër tentimeve. Të tjerët lumturinë e barazojnë me dashurinë, ndjenjën e kujdesit dhe lidhshmërisë. Ndërsa, disa e konsiderojnë evitimin e një situate të rëndë. Të gjitha këto paraqesin rrethana dhe gëzim, dhe duhet të jenë të ... Shfaq »

“Intelektualët” shqiptarë: Nuk jemi shtet teokratik, ne jemi LAIK sikur Evropa!

ballkani

Pergjigje me shembuj konkret: * Asnje vend i BE-se nuk eshte i percaktuar si vend laik ne kushtetutat e tyre (perveç Frances). * Ja edhe disa shembuj te “laicizmit” ne Evrope: Danimarka: – “Kisha Evangjelike Lutheriane do të jetë e vendosur si Kishë e Danimarkës, dhe, si e tillë, ajo do të mbështetet nga shteti.” (Kushtetuta e Danimarkës, pjesa 1, ... Shfaq »

E vërteta mbi Shqipërinë dhe Shqiptarët – fragment

1111

” ..Pese shekuj te perbashket me Perandorine Osmane provuan/ konstatuan te jene i vetmi shanc i mbijeteses dhe sigurise se Shqiptareve. Ishte ky bashkim (union) qe u garantoi Shqiptareve ekzistencën e tyre ne linje me deshirat dhe aspiratat e tyre. Ky bashkim nuk cungoi/demtoi aspak identitetin e tyre kombetare apo gjuhen e tyre dhe traditat e tyre. Nuk transformoi karakterin ... Shfaq »