Të Fundit

Arkivat e Autërve: Senad Maku

Fëmijët shqiptarë: Pa mbikqyrje dhe të rrezikuar në internet

Kids-business-team1

“Ajo ishte vetëm 13 vjeçe dhe ishte njohur në internet me dikë që i kishte thënë se ishte moshatar i saj, 15 vjeç. Ata biseduan për pak kohë dhe më pas shkëmbyen numrat e telefonit për të folur. Pikërisht në atë moment vajza e kuptoi se ai ishte më i madh në moshë. Burri i kërkoi të takoheshin dhe madje ... Shfaq »

Pse njerëzit dështojnë në qëllimet e tyre?

1501819_396080727189693_341049322_n-860x450_c-770x470

Nuk kanë guxim që ëndrrat t’i bëjnë realitet Derisa janë në botën e ideve gjithçka u duket e lehtë, mirëpo kur dalin në botën reale gjërat vështirësohen. Shumë njerëz nuk kanë guxim të bëjnë hapin vendimtarë, ndërsa ai është veprimi. Guximi nuk është ndonjë cilësi magjike e njerëzve të veçantë, ai është vetëm një vendim i qartë që të bëni ... Shfaq »

Pse libri paraqet dhuratën më të mirë?

400-770x470

Nëse dëshironi të blini dhuratë për gruan, burrin, shokun apo mikun shikoni pse libri paraqet një ide të mirë. Do t’ju ndihmojmë në zgjidhjen tuaj se çfarë libri të dhuroni. Librat janë financiarisht të përballueshëm Nëse keni buxhet të caktuar për blerjen e ndonjë dhurate, apo jeni në kufi të limituar. Për fat të keq, shpesh herë ai buxhet nuk ... Shfaq »

Kur u kujdeseshim edhe për zogjtë…

drith-per-zogjte-770x470

Udhëheqësi i cili është merakosur edhe për mirëqenien e zogjëve në majat e maleve gjatë stinës së dimrit. Kjo është një traditë islame shumë e vjetër, e cila ende praktikohet në disa pjesë të Turqisë. Kur bora mbulon çdo gjë, njerëzit shkojnë në majet e maleve për të derdhur drithëra për zogjët, në mënyrë që ata të mos vdesin nga ... Shfaq »

“Si populli, ashtu qeveria – si qeveria, populli”

qeveria-populli

E kam dëgjuar me qindra herë: “Secili popull udhëhiqet nga qeveria, të cilën e meriton”. Por thënë sinqerisht, nuk jam përpjekur sa duhet që ta di se kush e kishte thënë këtë, për t’i thënë i lumtë, ose ju thaftë goja. I lumtë, sepse e ka qëlluar. Ju thaftë goja, sepse u rrita e po plakem me dëshirën që të ... Shfaq »

Omer b. El-Hattabi dhe sigurimi social.

Si-të-sillemi-në-situata-të-fitnes-dhe-të-çrregullimit-770x470

Omer b. El-Hattabit, udhëheqësit të muslimanëve, për së pari herë iu dha mundësia që të realizojë projektin e solidaritetit shoqëror. Këtë e realizoi në një mënyrë ideale që në histori, deri atëherë, nuk njihej një gjë e tillë. Ishte ky udhëheqës i madh i cili sigurimit social i dha statusin normativ, e jo të bamirësisë dhe humanitetit. Historia, me krenari ... Shfaq »

Si po tjetërsohet Kraja?!

8472614430_62067292d9_b

Kraja, kjo trevë paradoksesh, për shumëçka unike. Në Krajë ujë ka (Liqeni), ujë s’ka (Kraja e thatë); shtet ka (Mali i Zi), shtet s’ka (kur duhet t’i dalë në ndihmë këtij populli); premtohen investime (në kohë fushatash), investime s’ka (as për be); shqiptarë ka (flasin shqip), shqiptarë s’ka (frikësohen nga Shqipja); demokraci ka (me fjalë), demokraci s’ka (në realitet); Krajën ... Shfaq »

Jetoni në botën e vërtetë apo në Facebook?

119-770x470

Jetojmë në i-Botë. Të rrethuar me i-Phone, i-Pad, Myspace, YOUtube, fokusi është i qartë, e imja, unë… Nuk ka nevojë njeriu të shikon larg që të vërej obsesionin me vetveten. Me qëllim të shitjes, reklamuesit e theksojnë egon e njeriut. Për shembull, një numër i madh i reklamave është drejtuar tek ne të cilët e duam fuqinë apo të qenit ... Shfaq »

Mexheleja – Kodi Civil Osman dhe trashëgimia juridike osmane në Shqipërinë e viteve 1912-1929

Hasan-Bello-Mexhele-ja-770x470

Dr. Hasan BELLO Instituti i Historisë – Tiranë 1. Si dhe kur u hartua Kodi Civil Osman (Mexheleja) Sistemi ligjor osman deri nga fillimi i shek. XIX gëzonte unitet të plotë. Përgjatë pesë shekujve me radhë në strukturën ligjore të Perandorisë Osmane nuk kishte pasur ndryshime thelbësore, përveç disa ligjeve që evoluuan natyrshëm në raport me zgjerimin e administratës. Por, ... Shfaq »

Ngjarjet e mëdha që u përlyen me dyshime: nga 11 Shtatori te sulmet terroriste në Paris

Ngjarjet-e-medha-qe-u-perlyen-me-dyshime-e1450298515931-696x395

Disa nga këto ngjarje të mëdha janë shoqëruar me dyshime dhe kundërthënie, të cilat kanë vënë në pikëpyetje versionin zyrtar dhe narrativen mediatike me të cilën janë shoqëruar. Sulmet terroriste të këtij fillim shekulli kanë ndryshuar përgjithmonë mënyrën tonë të jetesës. Në një mënyrë apo një tjetër ato kanë prekur jetën e secilit prej nesh. Që nga humbjet e njerëzve ... Shfaq »