Të Fundit

Arkivat e Autërve: Senad Maku

Kur shembet udhëheqësia?

Zidanje-demokrature-Casni-sude-zna-se

“Nese ne nje shtet perhapet zullumi, nese padrejtesia behet e admirueshme, e nese ata qe e degjojne kete ikin duke u pergjigjur “Mua nuk me intereson e nuk mund te perzihem ne kete pune”, pastaj nese delet nuk jane te ngrena nga ujqerit por nga barinjte, e ata qe dijne kete nuk e flasin per ta treguar, pastaj britma e ... Shfaq »

Laicizmi, feja dhe globalizimi i marrëdhënieve mes Lindjes dhe Perëndimit

Religious tolerance illustration

Abstrakt Në një botë gjithnjë e më të globalizuar, në të cilën të gjitha fetë janë duke u bërë gjithnjë e më tepër fe ‘të diasporës’, lidhjet ndërkombëtare mes feve kanë dobi pozitive për të ofruar kanale të pasqyrimit në kontekste të ndryshme kulturore. Por, tragjikisht, ato mund të bëhen edhe përçuese përmes të cilave konfliktet janë transportuar nga një ... Shfaq »

Përse ekziston frika nga Islami ?

bus-miami

Klithmën e parë frikësuese ndaj Islamit e lëshoi djalli, i cili pikturoi në thashethemin e tij dhe në mesazhin që donte të shiste se kjo lindje e hershme e qenies së Islamit është në të vërtetë grumbullim për luftë ndaj njerëzimit; në hadithin e tregimit të premtimit të besnikërisë të bërë në Akabe, në momentin kur Profeti a.s. u takua ... Shfaq »

Miniaturë historike e ndërtimit të identitetit mysliman shqiptar

562580_403310709701256_916411275_n

Prania e myslimanëve në tokat shqiptare është shumë më e hershme se sa ardhja e osmanëve… Ardhjet e myslimanëve në trojet tona kanë qenë të organizuara edhe mbi baza të arsyeve të ndryshme, për faktin se, trojet tona ndodheshin në kryqëzimin e rrugëve tregtare i cili përbënte trajektoren më të shkurtër për të lidhur tregjet  aziatike e perse, me pjesën ... Shfaq »

Budvën e themeluan Ilirët

faqe_17_01

Budva, qytet bregdetar i Malit të Zi, i vendosur pran një gjirit të vogël i futur në brendësi të Detit Adriatik, jo shumë i mbrojtur nga natyra por i favorshëm për tregtinë detare. Simbas legjendës, Budva është themeluar nga heronjtë mitikë, Kadmi dhe Harmonia, të thirrur nga fisi i Enkelejve për të mundur një fis tjetër ilirë në një betejë. ... Shfaq »

Prindi – Kjo mirësi e madhe

djed-unuk-620x330-770x470

Ne nuk e ndjejmë mirësinë e shikimit për aq kohë sa shikojmë, nuk e ndjejmë mirësinë  e dëgjimit për aq kohë sa veshët janë në rregull, po ashtu nuk e ndjejmë mirësiën e lëvizjes përd aq kohë sa vazhdojmë të ecim. Mirëpo, nëse ne humbim qoftë edhe vetëm njërën prej shqisave, atëherë e kuptojmë rëndësinë dhe vlerën e mirësisë që ... Shfaq »

Ngjarjet dramatike nga ferri i luftës në Siri

15492145_1407012446006224_1428242811175981290_n

Përmes kësaj letre dëshiroj ta ngre lartë zërin tim kundër horrorit që po zhvillohet mbi popullin e Sirisë, veçanërisht mbi banorët e Halepit, të cilët këto ditë po përjetojnë ferrin e luftës së përgjakshme, ndër më të përgjakshmet pas luftës së dytë botërore. Është një zë dhe thirrje që u drejtohet të fuqishmëve të Planetit, sidomos atyre të cilët kanë ... Shfaq »

Mbreti dhe Plaku i varfër

P1140240

Një ditë, gjatë udhëtimit, mbreti kaloi pranë një fshati. Me të parë mbretin të gjithë u ngutën ta shihnin dhe ta respektonin, përveç një plaku të varfër që nuk ia kushtonte vëmendje ardhjes së mbretit dhe vazhdonte punën e tij. Mbreti iu afrua plakut dhe e pyeti: - Pse nuk iu bashkove të tjerëve. Plaku i varfër iu përgjigj: - ... Shfaq »

Toleranca fetare e shqiptarëve në krijimet popullore

toleranca-2

“Kemi tri fe, por kemi vetëm një Atdhe të përbashkët, një gjak vëllazëror, një gjuhë, një diell e një Zot. Detyrë mbi detyra kemi bashkimin dhe mbrojtjen e Atdheut…!” (Mulla Idriz Gjilani) Besimi në Krijuesin e gjithësisë është i hershëm, ndërsa në periudhën e zhvillimit të tij të hershëm krijuesin e vet e imagjinonte dhe e adhuronte në forma të ... Shfaq »

Fitorja e Trumpit, rezultat i një bote të ndryshuar

donald-trump-make-america-great

Tani, pas këtij rezultati në dukje të papritur e shokues, mund të kuptohet më lehtë pse ka ardhur ky rezultat dhe çfarë mund të presim. Nga Prof. Dr. Milazim Krasniqi Nuk e njoh politikën amerikane, prandaj nuk kam dhënë asnjë mendim as për zgjedhjet e fundit. Fatmirësisht, nuk më ka kërkuar as ndonjë media mendim. Rezultati i zgjedhjeve tregoi se ... Shfaq »