Të Fundit

Shkrime-Artikuj

Profeti Jusufi si paradigmë për të gjithë politikanët

images

Jusufi (a.s.), i biri i Jakubit (a.s.), nipi i Ishakut (a.s.), stërnipi i Ibrahimit (a.s.), është pejgamberi për të cilin flet një sure e plotë kuranore, e emëruar sipas tij, surja Jusuf. Për njohësit më të mirë të historisë së pejgamberëve të mëparshëm të Allahut, është e njohur se Jusufi (a.s.), në bazë të disa rrethanave (me caktimin e Zotit) ... Shfaq »

KUSH DONË TA GJUNJËZOJ ULQININ?!

2018-01-27 15.16.10

“Një popull që voton të korruptuarit, mashtrues, hajdutë dhe tradhëtarë, ai popull nuk është viktimë, por bashkëpuntor i tyre” -GEORGE  ORWEL- Të nderuar lexues e dua pa kufi Ulqinin, e pa mundur është mos ta duash nëse jeton dhe punon aty? Ulqinin e dua nga gjenesa e saj, ja dua gjuhën e pastër shqipe, natyrën e bukur, doket dhe zakonet ... Shfaq »

Ja disa arsye të forta për të lexuar gjithmonë

02733ebb9c

Një kritik i mirë letrar, dikur ka thënë: “Janë librat që na lexojnë ne. Na njohin, edhe pse janë shkruajtur njëqind vjet më parë. Na shohin brenda, na zbulojnë”. Kush i lexon këto radhë, këtë fenomen e njeh mirë: librat janë pasqyra ku ne i njohim dhe na njohin, ndryshe si do të shpjegojmë suksesin e spikatur të klasikëve që ... Shfaq »

Historiku i Jerusalemit dhe i Tempullit të Shenjtë

850x636_Screen-Shot-2017-12-07-at-09.40.551512652502

Çështja e Jerusalemit është një nga pr­ob­­­­le­met më kontestuese të konfliktit ara­bo-heb­re. Jerusalemi është i vetmi qytet në bo­të i ci­li pa­ra­­qet asociacionin e tre reli­gji­oneve të më­dha bo­tërore: hebraike, kris­ti­jane dhe mys­­li­ma­ne. Që nga themelimi i tij e deri më sot, Je­ru­salemi ishte skenë e shu­më ndodhive dra­­­ma­tike dhe shkak i shu­më konflikteve. Jerusalemi u themelua rreth vitit 1800 p.e.r. ... Shfaq »

LIGJI PËR SIMBOLE KOMBËTARE NË MAL TË ZI

0,,15123610_4,00

Shkruan Nikë Gashaj   Në periudha të ndryshme historike flamuri shqiptar ka qenë i ndaluar në Mal të Zi, si për shembull pas demostratave të studentëve në Kosovë me 1981. Si problem është paraqitur përdorimi identik i flamurit shqiptar në Mal të Zi me flamurin e shtetit shqiptar. Mirëpo, jam i mëndimit se qendrimet të tilla janë të pa baza, ... Shfaq »

RRJEDHIMET E SUNDIMIT OSMAN NDËR SHQIPTARË NË PRIZMIN E PLURALIZMIT KRITIK

kartolina-e-pavaresise-1912

Prof. asc. Milazim KRASNIQI Rrjedhimet e sundimit osman ndër shqiptarë duhet të vlerësohen nga aspekti i legjitimitetit të vetë Perandorisë Osmane në skenën e historisë dhe nga ndikimi që ajo pati në fatet demografike, territoriale, fetare, politike e kombëtare të shqiptarëve, të cilët nuk qenë të vetmit që iu ekspozuan atij sundimi, por qenë ata që përfituan bukur shumë prej ... Shfaq »

Koha që muslimanët të zgjohen nga gjumi

400-770x470

Nga Ibrahim KALLËN* Vendet muslimane po ballafaqohen me një numër problemesh të brendshme dhe të jashtme. Sado të vështira dhe tronditëse që mund të duken, ato nuk janë të pazgjidhshme. Nevojitet një llogari serioze për t’i adresuar ato. Vendet muslimane nuk jetojnë në izolim. Ato janë pjesë e rendit aktual global, i cili padyshim është i padrejtë, jofunksional dhe diskriminues. ... Shfaq »

Studim: 10 faktet shokuese rreth homoseksualizmit dhe LGBTI-së !

lgbt

Dr. Abdul Hamid Kudah (specialist i sëmundjeve virusale) Në Perëndim me gjuhën e tyre thonë: “ Zoti e krijoi Adamin dhe Evën dhe jo Adamin dhe Stivin “, që domethënë se Ai krijoi mashkullin dhe femrën, e jo dy meshkuj ose dy femra, pra lidhja plotësuesese, e natyrshme dhe e saktë është lidhja në mes mashkullit dhe femrës. Kështu që, ... Shfaq »

Kalendari hixhri dhe historiku i tij

hixhri_ishte_dhe_mbeti_ligj_ne

Kalendari hixhri është një kalendar hënor të cilin arabët e kanë përdorur shekuj para islamit, por emrat e muajve ndryshonin nga një fis në një fis tjetër. Ndryshimi i emrave të muajve, shkaktonte probleme në përcaktimin e sezonit të haxhit, gjë e cila i nxiti krerët e fiseve që të mblidhen dhe të dakordohen rreth emërtimit të muajve. Në vitin ... Shfaq »

Pelegrinazhi te shqiptarët, pakëz histori

Mideast Saudi Arabia Hajj

Udhëpërshkrimet dhe përshtypjet për haxhillëkun kanë qenë dhe vazhdojnë të jenë të shumta. Ato gjithmonë sjellin elemente të reja. Këtij qëllimi do t’i shërbejë edhe ky shkrim i shkurtër me karakter historik. Para së gjithash duhet të kemi plotësisht të qartë domethënien e fjalëve haxhi e haxhillëk. Orientalisti i njohur dhe i çmuar, Tahir Dizdari në “Fjalorin e termave islame ... Shfaq »