Të Fundit

Arkivat e Autërve: Senad Maku

Mos luftoni për frikacakët

2018-01-27 15.15.28

Kur Che Guevara u arrestua në vendstrehën e tij pasi që e raportoi një bari delesh, dikush e pyeti bariun: Pse e raportove një njeri që e kaloi tërë jetën duke të mbrojtur ty dhe të drejtat e tua? Bariu u përgjigj: Luftërat e tij me armikun më trembën delet!! Pasi Muhamed Kerimi (guvernator i Aleksandrisë, v. 1798) i rezistoi ... Shfaq »

Feja apo kombi – absurdi i manipulimit të panevojshëm

hh-1024x681

Ndonëse kombet lindën dhe u zhvilluan gradualisht në shekujt XVIII – XIX, si një pseudo-religjion, të cilin Perëndimi e krijoi me qëllim të plotësimit të vakumit ideologjik, paralelisht lindën edhe mitet e një të kaluare “të largët” kombëtare, si burim kritik i problemeve të sotme. Studiuesit e kësaj fushe pohojnë se në fillet e krijimit “kombëtar”, ishte patjetër i nevojshëm ... Shfaq »

Shqiptari përballë vetes

Mekat-696x373

E kaluara, sado e lavdishme të jetë, duhet lexuar me akull të mendjes, në mënyrë që nacionalizmi të mos shndërrohet në strehën e demagogëve që poshtë petkut të dashurisë për kombin fshehin kamën e pabesisë. Në ditët e sotme, dhe jo vetëm, pabesia më e madhe ndaj kombit është tollovia që mpak energjinë mendore dhe vepruese të brezave të rinj ... Shfaq »

Identiteti kombëtar në sfidat e kohës

Anticki-Ulcinj_Historijska-karta_

Fuqitë e Mëdha europiane, që kishin zbatuar idenë e kombësisë për formimin e shteteve ballkanike, e lanë mënjanë atë parim kur ishte fjala për shqiptarët. Shteti shqiptar, si identitet politik i formuar prej tyre, nuk përfshiu brenda kufijve të tij tërë sipërfaqen dhe popullsinë e cila kishte një gjuhë dhe një histori. Rilindësit e projektuan njësinë politike unike në tërë ... Shfaq »

Ta vlerësosh “tjetrin” pa e mohuar vetveten

1920-1080_1644576075-696x392

Shqiptarët i bashkon kultura, gjuha, historia, kujtimet, traditat, identiteti i përbashkët kombëtar. Megjithatë, identiteti kolektiv nuk është statik. Sipas Amin Maalouf-it, nuk ka identitet të betonuar që jepet njëherë e përgjithmonë, por ai ndryshon në varësi të rrethanave, plotësohet në vazhdimësi dhe perceptohet ndryshe në kohë dhe në hapësirë. Salajdin SALIHU, Tetovë Sot botohen shumë studime dhe libra për identitetin ... Shfaq »

Të keqen ktheje me të mirë

under-const-2

I pari që e pati hapur këtë akademi, është i Dërguari ynë, profeti Muhamed (a.s), kur e urdhëroi Zoti i gjithësisë: ”Të keqen ktheje me të mirë e atëherë armiku yt do të të bëhet menjëherë mik i ngushtë.” [1] Pra, armikut tënd që të ka sharë dhe ofenduar, ktheja me të mirë dhe dashamirësi, pasi kështu do të shndërrohet ... Shfaq »

Dallimi mes reformuesit dhe njeriut të mirë

ta-mbulosh-diellin

E kam thënë dhe e kam përsëritur disa herë. Nëse rrin duke u falur deri në ditën e kiametit, asgjë nuk ndryshon në botë! Nëse shkon në këmbë njëmijë herë në Haxh, asgjë nuk ndryshon në botë! Nëse bën itikaf në Mekë deri në ditën e kiametit, asgjë nuk ndryshon në botë! Shikoni njerëzit, bërtasin e qajnë, tre milion çdo ... Shfaq »

A dëshironi të dini se a keni zemrën e pastër?

hh-1024x681

Psikologia Haleh Banani u ofron një test të thjeshtë të cilin mund ta provoni secili. Pastërtinë e zemrës mund ta vërtetoni nëse pyesni sa jeni të gatshëm që dikënd tjetër ta lavdëroni ose t’i thuani kompliment? Sa ju gëzojnë sukseset e tjerëve, arritjet dhe lumturia e tjerëve? Si ndiheni pasi dëgjoni për një sukses të dikujt, apo kur shihni tek ... Shfaq »

Faleminderit Ismailit, nga tregimi i tij kam mësuar që disa njerëz pa marrë parasysh rininë e tyre, janë besimtarë të bindur

2018-01-13 12.40.19

Faleminderit Ismailit, a.s., nga tregimi i tij kam mësuar që kur vie ndihma e Allahut dhe lehtësimi, njeriu mbetet i mahnitur. Nëna e tij vraponte në mes Safasë dhe Merves duke shpresuar që diku në mesin e atyre kodrave do të gjejë ujë, por Allahu dha që burimi i Zemzemit të gugullojë nën këmbët e djalit të saj, Ismailit dhe ... Shfaq »

Kapitali fiktiv, siç e quante Karl Marksi.

Mitmachaktion «Stunde der Wintervögel»

Në një vendbanimi të vogël, të varfër rural, të gjithë po mbyten në borxhe dhe jetojnë me huamarrje. Papritur një turist i pasur vjen në qytet dhe hyn në hotel, vendos 100 dollar në banakun e pritjes dhe shkon të inspektoj dhomat në katin e sipërm për të zgjedhur një dhomë të përshtatshme. Ndërkohë, pronari i hotelit përfiton nga rasti ... Shfaq »