Të Fundit

Arkivat e Autërve: Senad Maku

Koncepti i globalizimit dhe sferat e tij

Earth-Kopie-628x272

Çështja e globalizimit në pesëmbëdhjetë vitet e fundit ka formuar një bosht themelor për një numër të madh të takimeve e konferencave intelektuale e kulturore si dhe të dhjetëra veprave, studimeve e hulumtimeve shkencore. Ajo çka ka rezultuar prej tyre është se globalizimi paraqet një sfidë të madhe të shekullit aktual pa marrë parasysh dallimet në pikënisjet, këndvështrimet dhe pikat ... Shfaq »

Psikologjia e tiranisë (1)

tirania

Hyrje: Kur nisa të shkruaj mbi këtë studim modest, vetëdija ime ishte e mbushur me imazhe të tiranisë së brendshme të njeriut, ku një nga sferat njerëzore dominonte mbi të tjerat. Po ashtu, mu kujtua dhe tirania brenda familjes, ku dallova etër tiranë, bashkëshortë, vëllezër më të mëdhenj dhe nëna tirane. Më erdhi ndërmend dhe tirania brenda shoqërisë, mu kujtuan ... Shfaq »

Prindër shqiptarë në MZ: PETICIONI PËR ARSIM TË DËNJË

10406892_10152456761127596_620215921058651191_n

Nxënës shqiptarë, qytetarë të Malit të Zi! Duke u bazuar në aktin më të lartë juridik, Kushtetutën e Malit të Zi, neni 79 Mbrojtja e Identitetit kombëtar, dhe neni 80 që ndalon asimilimin, dhe ligjet ndërkombëtare që garantojnë të drejta të barabarta pa marrë parasysh gjininë, kombësine, fenë apo ngjyrën, kërkojmë respektimin e të drejtave tona themelore për arsimim të denjë ... Shfaq »

TEK VARRI I NËNËS

flat,550x550,075,f

E dashura nënë, Paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi ty! Erdha prapë tek varri yt, nuk mund të rrija pa ardhur. Fotografia jote më endej para syve. I përlotur kujtoja ditët që ishim bashkë. E di, shpeshherë kam qenë i keq me ty, por jam penduar. Jam penduar atëherë ndërsa tani qaj e nuk ndalem fare. Do të doja ... Shfaq »

Nuk na ndryshon Zoti, derisa të ndryshojmë vetë

time-for-change

Është vetë njeriu burim i çdo ndryshimi për mirë apo për keq. Sipas gatishmërisë së tij për tu lartësuar ose për të marrë tatëpjetën, është dhe frymëzimi i Zotit. Kur profetit Muhamed a.s iu shpall Kurani, u prit nga zemra të sinqerta dhe të përmalluara, gjë e cila ua shtoi dhe forcoi besimin. Sakaq, zemrat që e refuzuan, ishin ato ... Shfaq »

Hidhëroheni shpesh? Lexojeni këtë tregim

sigpic131192_2

Njëherë një student e pyeti mësuesin e tij: “Je njeri i urtë, gjithmonë je në diskonim të mirë, asnjëherë nuk hidhërohesh. Më ndihmo që edhe unë të bëhem njeri i tillë.” Mësuesi u pajtua dhe i tha studentit t’i sjell një patate dhe një qese, pastaj i tha: “Kur të hidhërohesh me dikë, merre një patate dhe në të shkruaje ... Shfaq »

Kushtetuta e Medinës dhe Kodi i Hamurabit (1694 para erës së re)

nilkreuzfahrt

KUSHTETUTA HISTORIKE E MEDINËS Abdullah KLINAKU Rrethanat historike Profeti Muhammed [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], që nga mosha dyzet vjeçare kur iu bë i obligueshëm transmetimi i shpalljes hyjnore, vazhdimisht punoi që atë ta përhap ndër njerëz. Shpallja me të cilën u obligua ai ishte Islami, i cili pas plot 23 vjetëve do të merr formën e fesë universale që rregullon ... Shfaq »

Richard Kelleher: Koncepti i paqes në Marrëveshjen e Medinës

constitution12

Në fshatin e sotëm global, është shumë më e thjeshtë të krijosh kontakte me njerëz të kulturave dhe besimeve krejtësisht të ndryshme se sa ka qenë në të kaluarën. Fatkeqësisht, rritja e kontakteve globale ka zgjeruar gjithashtu edhe qëllimin e konfliktit kudo në botë. Konfliktet moderne gjejnë vend në shoqëritë me kulturë, besim dhe të kaluar filozofike tejet të ndryshme. ... Shfaq »

A është vështirë të jesh njeri i mirë ?

Para-Pente

Gjithmonë më shkon në mendje filmi boshnjak “Tesko je biti FIN” (“Vështirë është të jesh i mirë)  dhe në kohën e sotme ndonjëherë tjerët të çojnë të mos bëhesh i mirë dhe i kulturuar. Duan që me çdo kush të biesh në nivelin e sjelljes së tyre. Besimtari mysliman, pa marrë parasysh rrethanat, shoqërinë, punën duhet të jetë ashtu siç ... Shfaq »